Skip to content

Mentoring short course on programme evaluation and monitoring – 10 i 11 de maig, Leeuwarden. Netherlands 

06/06/2017

Fa unes setmanes, els dies 10 i 11 de maig, una part de l’equip de Punt de Referència vàrem participar en la 1a edició d’aquest curs d’avaluació de programes de mentoria, a Holanda.  Organitzat pel  Centre Europeu de Recerca en Mentoria basada en les evidències (European Center for Evidence-Based Mentoring),  volem destacar els següents aprenentatges:

 • La clau de l’efectivitat dels projectes de mentoria és la llargada i la fortalesa (entesa com a grau de confiança) de les relacions.
 • Les activitats amb major impacte són les d’acció (playful), per sobre de les de tutoria i conversa. Faciliten més la construcció del vincle
 • És molt important tenir molta cura del cicle de la relació de mentoria, especialment pel que fa a:
  • Captació: important que les imatges comuniquin el missatge que volem i facin que la població diana es senti reflectida.
  • Selecció: tot i que aparentment per professió pot semblar molt bona candidata a mentora, és important observar les habilitats si són les que busquem o no.
  • Seguiment i suport a les persones mentores: vetllar per a que puguin desenvolupar més les seves habilitats i focalitzar-se en potenciar al jovent i en garantir la seguretat.
 • Per fer l’avaluació del programa és important tenir molt ben definits els objectius del programa i del jovent i com aquests es combinen i s’articulen.

Alhora també vàrem tenir l’oportunitat de conèixer altres models de mentoria, que ens han ajudat a “posar nom” a algun dels nostres projectes.  Així ja sabem que el projecte GR16-18 és un projecte de mentoria grupal.  O que els projectes Acull i Equinocci són projectes de mentoria basats en un lloc (site-based).  I fins i tot ja es parla de noves mentories, un camí que estem començant a recórrer amb els joves i el projecte Trajecte.

Aquests espais també faciliten que coneguem més a fons altres organitzacions de mentoria. En aquest cas destaquem dues que tenen projectes similars (per població destinatària o per tipologia) , als projectes de Punt de Referència:

Laer for livet a Dinamarca, Fundació que promou la mentoria entre els infants tutelats a partir de 9 anys. El seu objectiu és que més infants tutelats arribin a la universitat (tenen un objectiu comú amb nosaltres però formulat de forma focalitzada).

Duo for a job a Bèlgica.  Entitat especialitzada en mentoria laboral.

I una xarxa,  l’ Scottish Mentoring Network a Escòcia. Que tenen molt desenvolupats els estàndards de qualitat amb els que treballen els projectes de mentoria d’Escòcia.

Finalment ens hem incorporat a 3 grups de treball:

 • Mentoria i trauma
 • Mentoria i migracions
 • Mentoria i mercat laboral

Totes les organitzacions i equips de recerca participants hem compartit bones pràctiques de la seva experiència, el que ens aporta elements de reflexió i millora pels nostres projectes.  que utilitzen en els seus projectes amb nosaltres.

Com a reflexió final ens quedem amb aquesta frase:  “La gent necessita una xarxa, no una persona mentora”.

A Punt de Referència seguirem treballant per construir xarxes socials segures pel jovent tutelat i extutelat en risc d’exclusió social.

18342140_671198069744915_2122527698522908734_n

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: