Skip to content

Suport econòmic per a emergències

08/05/2017

Un article de Laura Terradas, tècnica del programes de mentoria social

Al llarg de la trajectòria d’acompanyament a jovent extutelat i en situacions de risc d’exclusió social que hem fet i continuem fent a Punt de Referència, ens hem trobat amb situacions en què un o una jove veu truncat el seu itinerari d’emancipació per situacions externes sovint derivades d’injustícies administratives referents a la seva situació documental.

Alguns casos que podríem citar són:

  • Jovent demandant d’asil que degut a la política restrictiva de concessió d’asil de l’Estat Espanyol veuen denegada la seva petició. Sovint coincideix amb el fet de ser jovent que ha estat testimoni de conflictes, poc mediàtics, dels que no han pogut recollir proves documentals. Aquest fet no anul·la la situació traumàtica viscuda i la necessitat de suport a la societat d’acollida.
  • Jovent que a través de les proves òssies se’l determina com a major d’edat, quan està en possessió d’un passaport expedit pel país d’orIgen, no manipulat, que acredita la seva minoria. En aquest cas, per llei, preval la prova documental per sobre de la òssia i hauria de ser tutelat per l’E.E.
  • Jovent que per algun error al passaport del país d’origen o per dificultats per aconseguir-lo, no pugui renovar el permís de residència atorgat als 18 anys al sortir de la tutela.
  • Jovent tutelat que ha migrat com a menor, que als 18 anys només ha aconseguit el permís de residència i que té serioses dificultats, degut al context actual, per accedir a un contracte laboral d’un any a temps complert per obtenir el permís de treball, feina i ingressos suficients per viure per compte propi.
  • Jovent que degut a discapacitats, físiques o psíquiques, presenten un major grau de vulnerabilitat.

Bona part d’aquest jovent està compromès i s’esforça cada dia per millorar el seu nivell formatiu i tenir més eines per a la seva ocupabilitat i emancipació real; mostrant la seva resiliència i potencialitats en els moments de més incertesa.

En alguns d’aquests casos, de cop i volta, les trajectòries d’estudis i recerca de feina es veuen paralitzades temporalment ja que també afecten el suport en habitatge que estan rebent. Aquest obstacle pot fer que tot l’esforç i camí recorregut no tingui cap validesa i s’hagi de començar de nou, ja que enfront a una necessitat bàsica com és l’habitatge, les altres prioritats queden relegades. L’estabilitat en l’habitatge permet tenir un espai on descansar, recuperar energia i desenvolupar els objectius vitals que es proposin.

En algunes ocasions, des de Punt de Referència i conjuntament amb el treball en xarxa amb altres entitats per l’acompanyament del jovent, podem donar-los suport en la recerca d’un altre habitatge on puguin continuar la seva trajectòria formativa i d’ocupabilitat. No obstant això, en alguns casos és important poder disposar també de petites oportunitats per fer front a la situació temporal d’incertesa habitacional, ja que les oportunitats d’habitatge a més llarg termini no són immediates degut a la poca disponibilitat de places existents.

És en aquesta línia, que ens proposem poder crear beques per joves, creant un fons a Punt de Referència, per oferir-los suport econòmic per emergències habitacionals en els casos descrits. Aquestes beques són de baixa quantitat i de molt curta durada, d’1 a 5 setmanes. Només seran atorgades en el cas que el jovent no pugui fer front a la situació d’emergència amb els recursos de la pròpia xarxa, quan estigui compromès amb la seva pròpia trajectòria, i tingui el recolzament i acompanyament de com a mínim dues entitats socials.

A més, es pactarà amb el jovent el retorn social o econòmic a Punt de Referència, en funció de les possibilitats reals. Creiem que l’intercanvi de suport, entre jovent i entitat, afavoreix l’emancipació del jovent perquè implica responsabilitat amb la pròpia trajectòria i la posada en marxa de les seves pròpies potencialitats. Així doncs, en la mesura del possible serà el propi jovent becat qui reomplirà el fons creat a través d’aquesta campanya, de forma directa o indirecta.

En un temps breu informarem de la campanya per la recaptació de fons per a fer front a situacions com les que s’han descrit a l’article.

 

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: