Skip to content

Set retrats, set històries, set justificacions de Punt de Referència

29/07/2013

Imagen

Soufiane, Sergi, Oscar, Loubna, Ali, Mohammed, i Awais, són els set protagonistes de l’exposició que amb el títol de “Mira’m” està instal·lada en una dependència del Palau Macaya, una de les seus de l’Obra Social “la Caixa”. L’han promogut aquesta mateixa institució i Punt de Referència.

Les seves històries personals se’ns mostren en una molt fina percepció a cura del conegut i reconegut periodista Bru Rovira i en les imatges d’una expressivitat natural esplèndida del fotògraf Joan Guerrero; ambdós -periodista i fotoperiodista-  conformen sengles  historials importants i sengles arrelades proclivitats pel món de la marginació social. Són històries que pels que no coneguin l’àmbit en el que es mou Punt de Referència poden semblar novel·lesques en el sentit de més imaginades que no reals;  però tanmateix a la fi imposen el pes de la seva veritat inqüestionable. Totes elles –o tots ells, els protagonistes-, tenen en comú un llarg viatge –tan físic com interior-,  vers la llum de la realització personal des d’un context de mancances rotundes. Viatge que en el cas dels vinguts d’altres països –la gran majoria d’ells-,  està marcat per uns itineraris en el sentit viatger de l’expressió, molt complicats, no importa la diferència de quilometratge; no importa qui ha vingut del relativament pròxim Tànger que qui ha travessat mitja Àsia procedent d’Afganistan via Pakistan.

Són viatges a la cerca d’un estadi de realització impossible des dels seus estatuts i entorns previs; o sigui des d’una realitat profundament anorreadora de l’elemental condició de persona. Són viatges també vers la trobada amb si mateixos i amb la possibilitat d’esdevenir allò que les circumstàncies no els havien permès i que, com a sers humans, és irrenunciable. Llançats en caiguda lliure en un món hostil, han lluitat aferrissadament des de llurs consciències de éssers humans -sovint assumida i descoberta via processos interiors complexes-,  per trobar un punt segur on centrar el seu camí d’incerteses. Un punt de referència fiable on aturar el vol descontrolat i des d’aquí iniciar un nou i madur itinerari. Aquest sí segur i ben afermat en uns valors i en uns recursos que, com qualsevol altre mortal tenen dret a ésser-ne partícips en condicions d’igualtat plena.

Precisament aquesta idea de fornir un agafador segur, una referència il·luminadora, esdevé un leitmotiv, un argument comú en el que coincideixen totes les històries i que el seu assoliment significa l’entrada, no exempta d’entrebancs i dificultats, en el definitiu estatus de la realització integral: en poder-se considerar quelcom tan elemental i natural com ser persona. I això de manera definitiva mostra l’autenticitat dels valors i dels principis que representa i justifica la nostra associació; palesa de manera explícita i inequívoca, que el seu ideari i els seus objectius són d’una validesa inqüestionable i afecte al moll de l’os d’una realitat –la realització personal dels joves desemparats-, d’una extraordinària transcendència.

Jaume Comelles (voluntari i cronista de Punt de Referència)

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: