Skip to content

Demà es presenta la Coordinadora de Mentoria per a la Inclusió, una iniciativa impulsada per Punt de Referència

11/12/2012

Els programes de mentoria es consoliden a Catalunya, amb més de 700 infants i joves acompanyats per un mentor

Els mentors són joves i adults que acompanyen de manera voluntària infants i joves sense família o sense xarxa de suport, que faciliten la igualtat d’oportunitats, la millora del seu desenvolupament personal i la prevenció de la seva exclusió social.

Punt de Referència, Servei Solidari, Fundació Èxit i la Universitat de Girona·projecte Rossinyol són les quatre entitats que han impulsat diferents models de mentoria i creen la Coordinadora de Mentoria per a la Inclusió per promoure una eina ‘low cost’ que reforça la responsabilitat individual i el compromís ciutadà.

La creació de la Coordinadora Mentoria per a la Inclusió culmina l’aposta de les nostres entitats per un model d’intervenció diferent, amb la mentoria com a eina central. Entre les quatre entitats catalanes impulsores s’han creat 709 parelles infant/jove-mentor. Més de 1.400 beneficiaris.

La previsió de la Coordinadora és que els programes creixin un 30% en el proper any mitjançant la incorporació d’aquesta metodologia en projectes d’altres entitats.

En un context com l’actual, en què la crisi i les retallades en polítiques socials afebleixen els escuts protectors contra la pobresa i l’exclusió social –educació, família i treball—, la mentoria representa una eina eficaç i de baix cost que obre les portes d’infants i joves cap a l’èxit escolar, l’accés a l’habitatge, la formació, la inserció laboral i l’estabilitat emocional. Per als mentorats, la relació amb una persona referent suposa un aprenentatge vital, una millora de les pròpies competències i l’accés a un coneixement que, d’altra manera, difícilment tindrien.

La relació mentor-jove es converteix en el punt de partida per a la construcció d’una nova xarxa social informal que pot evitar la perpetuació de l’exclusió social. Mentor i mentorat es converteixen en nòduls d’unió de dues realitats diferenciades, a partir dels quals es teixeixen relacions noves i s’amplia el capital social per ambdues bandes i de retruc enforteix la cohesió. La mentoria allunya pors, prejudicis i desigualtats.

L’acte de presentació es realitzarà demà dimecres dia 12 de desembre, a les 10 h del matí, a l’EspaiCaixa Casa Macaya (Pg. Sant Joan 108, Barcelona).

10:00h Benvinguda, a càrrec de Marta Bàrbara, directora Associació Punt de Referència.
Presentació de la Coordinadora, a càrrec de Rita Grané. Tècnica Coordinadora Mentoria per a la Inclusió
10:10h Testimonis, a càrrec de voluntaris i joves de la Fundació Èxit, Fundació Servei Solidari i Associació Punt de Referència
10:30h Conferència: La Mentoria com a eina, a càrrec de: Sr. Òscar Prieto, Coordinador Projecte Rossinyol, Universitat de Girona.
10:45h Tancament de l’acte, a càrrec del Sr. Marc Simon. Director Àrea Integració Social. Fundació La Caixa.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: