Skip to content

Llimbs legals en què es troben els menors estrangers no acompanyats amb documentació que n’acredita l’edat

24/02/2011

Rafael Ribó, Síndic de Greuges.

En el post anterior ens féiem ressò dels llimbs legals en què es troben els menors estrangers no acompanyats amb documentació que n’acredita l’edat. En aquest post us ampliem la informació amb el text de l’informe del Síndic al Parlament, 2010.

La situació de llimbs legals d’aquests joves, a més, genera enormes disfuncions a l’hora de promoure la seva integració social, l’exercici del seu dret a l’educació, la seva inserció sociolaboral, etc. Així, la manca d’assimilació del seu estatus a la minoria d’edat i la consegüent manca de tutela per part de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) comporta la manca de tramitació de la seva documentació de residència, la manca d’una possible inserció laboral com a menor i la participació a l’oferta de formació ocupacional. És il·lustratiu que aquests joves tinguin dificultats per empadronar-se, pel fet de ser considerats menors d’edat i no tenir tutor legal, o que es quedin sense poder accedir als programes de qualificació professional inicial (PQPI) subvencionats pel Departament de Treball, tot i ser una oferta regulada per la legislació en matèria d’educació, autoritzada pel Departament d’Educació i que dóna accés a una acreditació educativa, pel fet de no tenir permís de residència i no poder inscriure’s al Servei d’Ocupació de Catalunya.
Per evitar aquestes situacions, el Síndic defensa que l’administració competent no consideri com a indocumentats els joves que aporten documentació en regla, encara que aquesta pugui incorporar informació presumptament no vàlida sobre l’edat, i ha demanat que es tingui en compte l’edat que consta en la seva documentació legal sempre que no puguin acreditar legalment una majoria d’edat o sempre que aquella documentació no sigui invalidada.
El Síndic, de manera contínua, ha anat constatant les dificultats per garantir una actuació institucional integrada i coordinada envers aquests joves estrangers no acompanyats que respecti els seus drets més elementals. Per fer front a aquesta problemàtica, aquesta institució demana més coresponsabilitat a les diverses administracions afectades i també més esforços de normalització de les respostes que es donen, de manera integrada, a les xarxes protectora, educativa, laboral, de salut, etc. Els departaments de Justícia, Educació, Sanitat i Benestar i Família haurien d’establir, amb urgència, formes de treball conjunt i d’ajuda mútua per dissenyar coordinadament els recursos i les estratègies necessàries que garanteixin millor l’atenció i la integració social d’aquest col·lectiu.

En relació a aquesta denúncia, ahir el diari La Vanguardia es feia ressò d’una denúncia de la Fundació Ficat en relació a l’expulsió de 20 menors acollits en centres.
Cliqueu aquí per consultar el text íntegre de l’informe del Síndic (pp. 140-141).

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: