Skip to content

Dimecres, al Sense Ficció, el documental “Infància en risc”

21/02/2011

Dimecres 23 de febrer, a les 23.30 h, al programa Sense Ficció, de TV3

Un documental de Gemma Larrègola, coproduït per Televisió de Catalunya, Muf Animation i OnPost, amb el suport de l’Institut Català de les Indústries Culturals i del Departament d’Acció Social de la Generalitat de Catalunya.

“Infància en risc” és un documental que dóna veu al maltractament infantil. Es tracta d’una producció que manté l’anonimat de les víctimes, però que fa sortir de l’anonimat la terrible problemàtica en què es troben massa nois i noies. Ho fa a partir de l’impacte del testimoniatge sonor en primera persona. Els testimonis són joves que provenen d’una situació de maltractament recent i que es debaten entre la seva crua història i la impossibilitat d’entendre el perquè de tot plegat, el perquè els ha tocat ser víctimes d’uns actes tan inversemblants. Ells s’ho pregunten i es responen. En definitiva, fan les seves pròpies anàlisi del que és i ha estat la seva vida.

Mentre sentim la seva veu, la pantalla ens mostra una animació evocativa, crua, suggerent… aquella que requereix el seu relat. El documental no exhibeix la cruesa descriptiva. No ho vol fer. Tot el que embolcalla aquesta peça ja és cruesa en si mateixa. Però la temàtica troba també el punt de resiliència, de superació. Més alegria de l’esperada en uns joves que passen de ser víctimes a ser herois.

L’anàlisi i posada en situació contextual de la temàtica la fan experts, entre els quals distingim dues tipologies. D’una banda, aquelles persones de diferents àmbits que han dedicat la seva vida al maltractament infantil per pal·liar-lo, prevenir-lo i intentar curar-ne les conseqüències. D’altra banda, aquest documental també considera “experts” aquells que ja són majors d’edat però que quan eren infants van ser maltractats. Aquests testimonis exposen de forma directa la seva experiència. El testimoni dels joves constitueix l’alarma social. Els experts, sigui quina sigui la seva experiència -professional o vital-, exposen els perquès, les causes i les conseqüències del maltractament infantil.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: