Skip to content

“Si vols treballar de mosso de magatzem tota la vida, que sigui perquè ho has escollit, no perquè no has tingut altre remei”

10/05/2010

Divendres passat va tenir lloc a la seu de Punt de Referència una sessió informativa sobre PQPIs (Programes de Qualificació Professional Inicial) i Formació Reglada dirigida als joves de l’entitat. És la primera d’aquestes característiques que es promou des de l’associació i l’interès demostrat pels joves de l’entitat ens ha sorprès molt gratament.

En el darrer any i mig, els joves i els professionals d’aquesta entitat hem vist com l’accés al mercat de treball esdevenia cada cop més difícil i com els perfils que exigeixen les empreses cada cop són més alts. Són molts els joves que han fet formació ocupacional i, acabat el curs, en alguns casos sense ni tan sols poder fer pràctiques en empresa, no han trobat cap oferta de treball. Això els ha dut a haver de fer un curs rere l’altre i demorar la seva emancipació, per a la qual disposar de feina és imprescindible.

Des de l’entitat els hem vinculat a espais de recerca de feina i experiències complementàries com el COACH, amb l’objectiu de mirar d’augmentar les seves competències i aconseguir la tan somiada oferta.

S’han promogut iniciatives que tenen per objecte reduir entrebancs addicionals a l’aconseguiment de la tan volguda inserció, com la queixa que vam formular al Síndic, juntament amb altres entitats, en relació a la demora en la resolució de modificacions de permís de residència a residència amb treball. S’ha treballat en xarxa, més estretament que mai, amb insertors laborals, per aconseguir fer un treball conjunt que permeti sumar esforços.

No podem deixar de banda, però, el fet que molts dels joves de l’entitat, com passa amb molts dels joves tutelats i extutelats, tenen perfils formatius poc o molt poc competitius. Fins ara, eren molt poques les veus que s’atrevien a encoratjar els joves a no deixar els estudis, a intentar combinar la feina amb l’escola d’adults. Si l’emancipació ha d’arribar, per força, als 18 anys, l’estudi esdevé un luxe impossible d’assolir per a molts.

Malgrat tot, des de fa un temps, iniciatives com l’ajut per desinternament per a joves extutelats o les beques de La Caixa, així com experiències com la de la Residència Cabestany, permeten aplaçar la immediatesa en favor de la formació. Això ha permès a joves com en Nuru o en Jalal el poder seguir estudiant per tenir un futur amb majors garanties.

La reunió de divendres passat va tenir per objecte informar als joves de l’entitat dels diversos estudis disponibles i dels requisits i vies d’accés, així com de les gestions necessàries per a pre-inscriure’s i matricular-s’hi.

La sessió la podem qualificar de molt exitosa, ja que van ser catorze els joves que van participar-hi i van poder informar-se i intercanviar opinions. Això va ser possible gràcies a la participació en la reunió de cinc joves que actualment estan cursant estudis de PQPI, cicle formatiu de grau mitjà i cicle formatiu de grau superior, que van explicar la seva experiència i van animar a la resta de participants a seguir els seus passos. “Si vols treballar de mosso de magatzem tota la vida, que sigui perquè ho has escollit, no perquè no has tingut altre remei” apuntava en Jalal, mentre que en Nuruzzaman recomana, molt convençut, continuar estudiant. Ama Ramazani i Mohamed Fadily van explicar la seva experiencia com a estudiants de PQPI que es proposen iniciar estudis de cicle i van encoratjar als joves a esforçar-se al màxim: “nosaltres hem tret tan bona nota al PQPI que ens hem saltat la prova d’accés”.

En la sessió va quedar clar que la formació reglada s’ha de combinar, en el cas dels nostres joves, amb una feina i que això vol d’un esforç molt important. Però també va quedar clar, com va apuntar en Jalal, que “si t’esforces van apareixent ajuts que no tenies previstos”. 

Des d’avui dia 10 de maig i fins el 21 s’obre el període de pre-inscripció pel curs 2010- 2011 pel que fa als Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI),  batxillerat, formació professional de grau mitjà, cicles d’arts plàstiques i disseny, ensenyaments artístics superiors. Animem des d’aquí a tots els joves de l’entitat a informar-se sobre aquests ensenyaments i a no perdre la oportunitat de continuar millorant com a persones i professionals.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: