Skip to content

Entrevista / “T’imagines tu, sol, amb 18 anys, amb una primera feineta i havent-te d’espavilar per llogar un pis, fer la compra, la neteja…?

28/10/2009

Entrevista a Marta Bàrbara, directora de l’Associació Punt de Referència

Marta_Barbara

Marta Bàrbara.

Per molt que ho fem, no sempre és fàcil explicar als altres el que fem a Punt de Referència. Per això, sentir com ho fan els companys, sempre en dóna nous arguments. Avui reproduïm una entrevista que es va fer, ja fa prop d’un any, a la Marta Bàrbara, per al Barcelona Times Blog, de l’amic i col·laborador Guillem Carbonell.

El Blog de Guillem Carbonell / dimarts, novembre 18, 2008

Per un moment imagineu que sou d’un país africà i que el vostre fill de 15 anys decideix marxar lluny perquè li diuen, li dieu o se n’adona que a casa seva no hi té futur. I que al cap d’uns anys us explica que al lloc on ha arribat ha trobat una gent que el guia, una segona família que li dóna referents i l’ajuda. I que fins i tot podeu parlar amb aquesta família. Us imagineu com us sentiríeu d’agraïts? Explicat ràpid, aquesta és una part de la feina que fa l’ONG barcelonina Punt de Referència, situada al carrer de Sant Antoni Abat. Va néixer davant la realitat que nois immigrants estaven arribant sols a Barcelona i que sovint quedaven desamparats quan sortien de centres de tutelatge.Fan una feina de guiatge de persona a persona que cap administració no pot fer. 
 
– Quan neix Punt de Referència? Amb quin objectiu?
 Neix l’any 1997, a Barcelona, arrel de la vivència d’una jove que va viure de petita en un centre de menors i en complir la majoria d’edat es va trobar que tota sola havia d’afrontar la seva emancipació. Punt de referència va crear el programa REFERENTS per tal d’oferir a tots els joves extutelats una persona referent que els ajudi en aquest camí cap a la vida adulta. Després l’entitat ha anat creixent amb d’altres fórmules d’acompanyament per a aquests joves.

– Quanta gent es mou al voltant de l’entitat? (treballadors, voluntaris, nois i noies …)
 Treballem amb una massa social d’unes 130 persones anuals.

– Busqueu famílies / persones voluntàries? De quin perfil i per a fer què?
Busquem famílies pel nostre programa ACULL i persones pel programa REFERENTS. Tots són voluntaris. En el cas de l’acull busquem nuclis familiars (diversos com ho és la realitat actual) d’entre 30-60 anys, que tinguin una habitació lliure a casa per acollir durant 8 mesos a un jove immigrat extutelat. Pels Referents ens calen persones a partir de 25 anys que puguin dedicar part del seu temps lliure a donar un cop de mà a un jove extutelat.
En ambdós programes busquem persones que comptin amb una situació personal estable, amb certes habilitats comunicatives i amb mentalitat oberta, crítics, reflexius i optimistes, amb capacitat d’escolta. Tots els voluntaris han de comprometre’s a participar a les sessions de formació i seguiment estipulades per l’entitat, que són de dos vegades al mes.

– D’on / com us arriben els nois (i noies oi?)
Tenim nois i noies, alguns venen de l’Àrea de Suport al Jove (AEJTET), d’altres venen de diverses organitzacions, o també n’arriben per iniciativa pròpia.

– I ben bé com funciona? S’estan amb una família? Durant quant de temps? Depèn del cas … ?
En el programa Referents, un cop el voluntari està format se li assigna un jove i ha d’anar teixint una relació, que tot i començar de forma artificial, ha de convertir-se en espontània. Es tracte de que jove i referent es vinculin i construeixin una relació a la seva mida. L’equip professional de l’entitat vetlla perquè això sigui possible
En el programa ACULL el jove s’està 8 mesos vivint amb una família. Aquesta actua com a model per tal que el jove vagi adquirint les competències necessàries per l’emancipació, però a l’hora facilita l’expressió d’emocions i fomenta l’aparició d’un vincle que per el jove serà clau per un creixement saludable.

– Explica’ns breument 3 experiències que hagueu viscut que us hagin impactat …
És difícil de resumir les experiències, però molts joves parlen, per exemple, de les seves “segones famílies”, valoren el fet d’haver rebut “estima i cura”, acaben essent conscients de la importància de ser estimat i reconegut per l’altre, i dels voluntaris és molt interessant com quan coneixen al jove que se’ls assigna els canvia la percepció de l’extutelat, de la immigració i dels joves en risc social. Les bones experiències contaminen en positiu, trenquem estereotips dels acollidors i dels referents i per extensió, de totes les persones que tenen a l’entorn.

– Habitualment les famílies mantenen contacte amb els nois després?

Aquest és l’objectiu! La idea és que més enllà del que s’estableix a cada programa, jove i referent o jove i acollidor se sentin integrats a la xarxa de l’altre. Igual que tu comptes amb la família, els amics, els companys de feina etc, doncs el teu referent és un més. El cert és que un percentatge motl elevat de joves i voluntaris continuen la relació més enllà del primer any.

– Assumint que el “problema” no desapareixerà on us veieu d’aquí un temps (2, 3, 5 anys …)?
Malauradament els joves extutelats no s’acabaran, per tant ens veiem continuant la nostra tasca d’acompanyament per fer-los el camí de l’emancipació una mica més fàcil (t’imagines tu, amb 18 anys, amb una primera feineta i havent d’espavilar-te per llogar un pis, fer la compra, la neteja, sortir amb els amics, enviar diners a la teva família?….) l’objectiu és comptar amb més voluntaris i això ens permetrà arribar a més joves.
Punt de Referència està fent un treball de prevenció molt important a nivell social, oferint a aquests joves un camí diferent al del risc de l’exclusió social. Cal fe-nos més present en aquest sentit, i sociabilitzar el concepte de “Referent”. Tot Europa parla des de fa molts i molts anys, del concepte de “Mentoring i Befriending”, “parrianage de proximité” o “Activpatenchaften”, i aquí no es coneix gens. Crec que tenim molta feina de divulgació.

També estem pensant el fet d’extrapolar el concepte d’acompanyament en altres realitats socials i també educatives …
Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: