Skip to content

Morir dignament

22/09/2009

L’amic i col·laborador de Punt de Referència, Pep Martín -va dirigir i produir el documental “Tan iguals, tan diferents” sobre els nostres joves- acaba de presentar un nou treball titolat Ícaro. El curtmetratge ens narra els darrers mesos de vida d’un malalt que rep tractament de cures paliatives. La història se centra en els missatges sms que s’intercanvien el malalt i un conegut que es manté en l’anonimat fins els darrers dies de vida del seu amic. Ícaro ens mostra, doncs, una emotiva experiència d’acompanyament viscuda a través del mòbil. El documental és una delícia i és molt enriquidor des del punt de vista del nostre treball diari a Punt. Però no és per això pel que escric.

Per sort encara mantinc la sensibilitat ben desperta quan rebo notícies sobre la immigració i sovint em fan pensar en la gran quantitat de motius que tenen els immigrants per abandonar les seves terres d’origen. Ícaro em va proporcionar un de nou: la mort digna. M’explicaré.

Les cures paliatives tenen per missió garantir al malalt que el seu recés serà tranquil, poc traumàtic; una manera ben diferent de morir de la que té la immensa part de la població mundial. Així, la dignitat de la mort, ens aporta un nou indicador per valorar la qualitat de vida d’un país. És obvi que no és el mateix morir de càncer en una unitat de cures paliatives d’un hospital de referència, que morir per unes simples diarrees en una barraca allunyada centenars de quilòmetres del dispensari més proper. I és que les diarrees són una de les principals causes de mort infantil al món.

El portal Worldmapper (www.worldmapper.org) és una eina que ens permet permet visionar el món des de l’òptica d’una sèrie d’indicadors. En funció d’aquests indicadors, el mapa redimensiona la superfície dels països aportant-nos una realitat diferent del planeta. El següent mapa mostra el món en funció de la distribució de població prevista per a l’any 2050.

Previsió de distribució de la població mundial l'any 2050.

Previsió de distribució de la població mundial l'any 2050.

Si ara refem el mapa però considerant la el consum actual d’aigua potable per a la població detectem un fort desequilibri.

Disponibilitat d'aigua potable a l'actualitat.

Consum d'aigua potable a l'actualitat.

Aquest consum està íntimament lligat a la disponibilitat del recurs i és inversament proporcional a la pobresa, el mapa de la qual mostra un desequilibri demoledor.

Distribució de la pobresa a l'actualitat.

Distribució de la pobresa a l'actualitat.

L’accés a l’aigua potable és un dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans. Dubto que la gent es deplaci milers de quilòmetres per gaudir de més “qualitat de mort”, però està clar que sí que ho fa i ho farà per poder exercir el seu dret d’accés a l’aigua. I és que la manera com morim és el millor reflexe de la manera com hem viscut.

Juanjo Ortega

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: